«Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ»

img_6

Η Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής Μμε» εντάσσεται στη δέσμη κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.


❖ Δικαιούχοι της Δράσης
Δικαιούχοι της Δράσης είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες:
1. Να υποβάλλουν μία και μοναδική επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
2. Να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία μόνο Κατηγορία Περιφέρειας / Περιφερειακή ενότητα που έχουν την ίδια ένταση ενίσχυσης.
3. Να τηρούν Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία και να έχουν κλεισμένη τουλάχιστον μία (1) πλήρη διαχειριστική χρήση.
4. Η επιχείρηση πρέπει να δραστηριοποιείται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου για ένα (1) τουλάχιστον έτος.
5. Να διαθέτουν έναν (1) τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.
6. Το επενδυτικό σχέδιο να αφορά αποκλειστικά τους επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης.
7. Nα έχουν εννέα (9) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
8. Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
9. Να συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστο το βαθμό 70 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της παρούσας πρόσκλησης.


❖ Καθεστώς Ενίσχυσης
H Δράση παρέχει τη δυνατότητα επιλογής του κανονισμού ενίσχυσης είτε με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ) είτε με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1407/2013 (De Minimis) ως ισχύουν.


Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ) θα πρέπει να δεσμευτούν κατά την αίτηση ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την ιδιωτική συμμετοχή στο ποσοστό τουλάχιστον του 25%. Η ιδιωτική συμμετοχή δεν πρέπει να ενέχει κανένα στοιχείο κρατικής στήριξης.


❖ Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός
Στα πλαίσια της Δράσης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους από 200.001€ έως 1.200.000€.


Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις κλεισμένες διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.


Για επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος De Minimis η δημόσια χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των 200.000€.


❖ Ποσοστά επιδότησης
Τα ποσοστά επιδότησης διαφέρουν ανάλογα με την επιλογή καθεστώτος ενίσχυσης, την Περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης και κυμαίνονται από 25% έως 60%.

❖ Επιλέξιμες Δαπάνες
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών είναι:
Δαπάνες εξοπλισμού με ενδεικτικές δαπάνες:Προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίησης των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας (παραγωγή – μεταφορά – αποθήκευση), παραγωγής / αποθήκευσης / μεταφοράς με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές, προμήθεια εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή συστημάτων και εξοπλισμού Industry 4.0., συστημάτων και εξοπλισμού ασφάλειας (π.χ. επιτήρηση χώρων, κυβερνο-προστασία, κ.α.), συστημάτων και εξοπλισμού μη-επανδρωμένων ή αυτόνομων οχημάτων, συστημάτων αυτοματοποίησης, ρομποτικών συστημάτων κ.λπ. κ.α.


Δαπάνες λογισμικού με ενδεικτικές δαπάνες:
Προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, κ.λπ.


Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση με ενδεικτικές δαπάνες:
Συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.λπ.


Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.


❖ Υλοποίηση Δράσης
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δέκα οκτώ (18) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.


Η επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει δαπάνες στην έδρα της ή/και σε υποκαταστήματά της, εφόσον όλα τα σημεία υλοποίησης ανήκουν στην ίδια Κατηγορία Περιφέρειας και εφόσον έχουν ίδια ένταση ενίσχυσης.


❖ Υποβολή αιτήσεων
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η Πέμπτη 23/02/2023 και ώρα 12:00.


Η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.


Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας, με τήρηση σειράς προτεραιότητας.


Για περισσότερες λεπτομέρειες, ενημέρωση αλλά και για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την επιλεξιμότητα της δικής σας επιχείρησης παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2392306040 / 6947273850 ή με αποστολή email στο gp@ipconsulting.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *